Predložen pritvor H. Č. osumnjičenom za krivično djelo terorizma

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog H. Č., rođenog 2002. godine u Brčkom, nastanjenom u Sarajevu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je predložen iz razloga definisanih u članu 132. stav 1. tačka c) ZKP BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je lišen slobode nakon informacija od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od istražilaca specijalizovanih za visokotehnološki kriminal na području sarajevske opštine Novi Grad, te je slobode lišen u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP).

On se tereti da je koristeći znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu nastavlja intenzivnu istragu o ovom slučaju.

M. N.

(NovaSloboda.ba)