U dobrom društvu

Možda je zbog njenog mračnog izgleda, a vjerovatno i zbog brojnih kleveta na filmu i televiziji, jedno sigurno: tigar ajkule imaju image problem. Fascinantne životinje smatraju se hladnokrvnim ubicama i, kao da to nije dovoljno, smatraju se i nesocijalnim usamljenicima.

Međutim, međunarodni istraživački tim je ovaj kliše sada odbacio u časopisu “Frontiers in Marine Science”. Naučnici sa Univerziteta u Miamiju i Londonskog zoološkog društva otkrili su da su tigraste ajkule društveni savremenici, koji čak imaju i socijalne sklonosti, jedni prema drugima.

Studija je provedena na Bahamima, području gdje se ajkule namamljuju i hrane pred očima turista ronilaca. Istraživači su označili neke tigraste ajkule i pratili njihovo kretanje pune tri godine.

Nakon toga su analizirali kakvo ponašanje su pokazale grupe životinja, te da li se to ponašanje promijenilo na turističkim mjestima za ronjenje.

Zapanjujući rezultat: morski psi ne samo da su formirali društvene grupe, nego su još više udružili snage na ronilačkim mjestima. Takođe, interakcije na tim lokacijama su bile sasvim slučajne.

Prema istraživačima, to sugeriše da hranjenje morskih pasa, kao zabava za turiste, može poremetiti društvenu organizaciju ovih stvorenja.

(welt)

Z. N.(NovaSloboda.ba)