U Tužilaštvu BiH održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić predsjedavao je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma i opasnosti od terorizma, na kome su učestvovali najviši dužnosnici pravosudnih, policijskih, bezbjedonosnih i agencija za provođenje zakona sa nivoa države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Centralne teme odnosile su se na aktivnosti institucija u otkrivanju i krivičnom procesuiranju krivičnih djela terorizma, kao i svih pojava koje se mogu dovesti u vezu sa opasnostima od  terorističkih aktivnosti.

Na sastanku je razgovarano i o nedavnim bezbjedonosnim prijetnjama, koje su zaprimljene u više škola, policijskih stanica i institucija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, kao i aktivnostima koje zajednički provode institucije BiH, u otkrivanju, lociranju i procesuiranju počinitelja ovih nezakonitih aktivnosti, kao i otklanjanja terorističkih prijetnji, koje narušavaju bezbjednost i nanose materijalnu i nematerijalnu štetu građanima i institucijama u Bosni i Hercegovini.

Jedan od zaključaka sastanka je, da se prema nadležnim tijelima izvršne i zakonodavne vlasti, upute inicijative za potrebne izmjene i dopune određenih podzakonskih i zakonskih rješenja, kako bi se institucijama omogućila efikasnija borba protiv terorističkih aktivnosti, uključujući i lakšu identifikaciju osoba koje upućuju bezbjedonosne prijetnje institucijama i ustanovama.  ​

M. N.

(NovaSloboda.ba)