Bećirović u Mostaru: Gotovo cijela opozicija želi da budem na čelu kolone koja pokreće promjene

Zajednički kandidat sedam opozicionih stranaka za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP BiH) u Mostaru je u četvrtak dobio i osmu podršku od strane Prve mostarske partije.

“Podrška gotovo čitave opozicije mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH nije nikakva lična bitka jednog čovjeka. To je zajednička procjena velikog broja građana i gotovo čitave opozicije da budem na čelu jedne velike zajedničke kolone, koja pokreće demokratske promjene u državi BiH”, istakao je Bećirović u izjavi za medije.

Smatra kako se Bosni i Hercegovini “više ne smije ponoviti mandat koji je trenutno na zalasku”.

“Vidimo da zemlja u posljednje četiri godine propada, stalno smo u opstrukcijama i blokadama. Naš cilj je da mandatni period od 2022. do 2026. godine bude period okretanja ekonomiji, razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i podizanju životnog standarda. Ljudi masovno odlaze iz svih krajeva BiH”, naglasio je on.

Bećirović je podvukao kako Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom u slučaju da u iduće četiri godine u ovoj zemlji budu dominantne teme “prekrajanja unutrašnjih granica, otcjepljenja i ukidanja”.

“Imamo šansu promijeniti te negativne trendove. Ovo je, možda, i posljednja šansa za ovu zemlju koju u oktobru ne smijemo propustiti. Moramo se okupiti oko ideje časne, demokratske, pravne države. Želimo u fokus staviti čovjeka”, poručio je Bećirović.  

Predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević ‘Lovac’ rekao je kako odluka da Denisa Bećirovića podrže u kandidaturi nije ishitrena, te da niko ne bi trebao biti njom iznenađen.

Kaže kako se odlukom nije odmakao od smjernica svoje stranke.

“To su lokalne, građanske smjernice, a prva je političko obrazovanje građana. Druga smjernica je pravna država u prvom redu, potom ljudska prava i na kraju demokratija, odnosno pravo da imamo različito mišljenje”, dodao je Drljević.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je kako ova stranka već značajan period ostvaruje saradnju s Prvom mostarskom partijom.

“Drago mi je što su članovi te stranke donijeli odluku da podrže Denisa Bećirovića, koji će sigurno biti član Predsjedništva BiH”, ocijenio je on.

Dodao je kako je Bećirović “vjerovatno jedini kandidat u istoriji BiH, koji treba drugi put pobijediti da bi dobio prvi mandat”.

“On je pobijedio 2018. godine, ali je voljom brojača iz SDA ta volja građana Bosne i Hercegovine zamijenjena. Drago mi je da ćemo u Federaciji biti u prilici ponoviti ono što se trebalo dogoditi prije četiri godine, a siguran sam da će Denis (Bećirović) svojim doprinosom kao član Predsjedništva BiH činiti da ta institucija zaista radi u interesu svih građana BiH”, zaključio je Nikšić.

Pored Mostara, Bećirović je tokom dana posjetio i ostale opštine i gradove u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

(Fena)