Istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže u Brazilu

U Sao Paolu (Brazil) danas je svečano otvaranje značajne Međunarodne grupne  izložbe likovnih radova pod nazivom „Out of home –Wings for Freedom“ , u okviru koje će svoje radove predstaviti 196 umjetnika iz 27 zemalja svijeta. Među njima se nalazi i naša bh. umjetnica Arleta Ćehić, koja predstavlja region Balkan.

 „Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi, satkanoj od individualne kreativnosti svakog gostujućeg umjetnika, izraženoj u konstrukciji papirnog aviona, simbolu leta i slobode, kako bi u globalnom smislu pokazali važnost umjetnosti u jednom od najgorih trenutaka za čovječanstvo na početku 21. vijeka“, istakla je Ćehić.

Ova značajna izložba označava i ponovno otvaranje Kulturnog prostora Instituta Servantes u Sao Paolu, a ceremonija otvaranja izložbe je povjerena generalnom konzulu Španije u São Paolu, Miguelu Gómez de Aranda Villén i direktoru Cervantes Instituta iz São Paola,  Juan Manuel Casado Ramosu.

Kustos je Fernando Durão, asistentica kustosa Dalva Bertelli, a projekat je podržan od Ministarstva kulture Brazila. Izložba će trajati narednih mjesec dana.

Inače, naša istaknuta bh umjetnica Arleta Ćehić je prošlog mjeseca učestvovala na  značajnoj međunarodnoj izložbi u Londonu, u organizaciji umjetnika Deb Covell-a i Saturation Point galerije (https://www.saturationpoint.org.uk/Ukraine.html) pod nazivom „WHITE CIRCLE“.

U 2020/21 godini, ova umjetnica bilježi dvije izložbe u organizaciji Konstruktiv.ist (kustos: Erdem Kučukkoroglu, Istambul) i  Covimetry Art Project (kustos: Mark Starel) izdanje u Poljskoj i sa te izložbe selaktovanih radova za Ely Center of Contemporary Art, New Haven, USA (kustosica: Suzan Shutan) .

Za umjetnicu je bilo posebno značajno učešće na 6. International Biennial of Art Non Objective “ONLY WOMEN”, de la ville de Pont de Claix / Grenoble, France, u septembru prošle godine, u organizaciji Rolanda Orepuka, koja je, u istom periodu od dva mjeseca izloženih radova u Grenoblu, doživjela čak sedam virtuelnih izdanja širom svijeta, okupljajući tako vrijedne i značajne umjetnike koji imaju šta da pokažu, i, makar na kratko, daju svoj stav o životu na našoj planeti.

Mostarska umjetnica Arleta Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017 – 2019 godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj uzložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Holandiji, SAD (Sacramento i New Haven) itd.

(NovaSloboda.ba)