U Mostaru počinje naplata kvartovskog parkiranja

Kvartovska naplata parkiranja u nekoliko mostarskih naselja kreće u ponedeljak, 20. juna, potvrđeno je Feni iz MoParkinga.

Naplata kreće u kvartovima u kojima su tehničke pripreme za regulaciju već spremne, dok će svi kvartovi koji spadaju pod zone naplate parkinga uskoro ući u regulaciju saobraćaja u mirovanju shodno tehničkim mogućnostima.

Naplata kvartovskog parkiranja za deset dana krenuće u dijelovima grada omeđenim ulicama Splitska, Kneza Višeslava i Kralja Tomislava (Tržnica), potom u kvartovima između ulica Stjepana Radića, Kralja Tvrtka, Splitska i Kralja Tomislava (Kod MUP-a), dijelovima grada između ulica Rade Bitange, Adema Buća, Krpića i Bulevar narodne revolucije (Cernica) te kvartovima omeđenim ulicama Dubrovačka, Kralja Tomislava, Rudarska i Vukovarska (kod kamenog Vrtića).

Preostali kvartovi koji spadaju pod zone naplate, takođe, će započeti u sljedećem periodu, kada kvartovi ispune tehničke uslove za početak naplate, što će biti vidljivo uskoro postavljenom aobraćajnom signalizacijom.

Naplata parkinga u kvartovima obavljaće se po istom principu kao i na ulicama. Svaki kvart u kome počinje naplata parkiranja prema odluci Gradskog vijeća Mostara već pripada jednoj od dvije parking zone, naveli su iz MoParkinga.

Korisnici javnih parkirališta u kvartovima imaju jednake mogućnosti kupovine satnih, dnevnih, mjesečnih i godišnjih parking karata, zavisno o prebivalištu kao i do sada.

Iz MoParkinga su ocijenili kako je u četiri mjeseca, koliko traje naplata javnog parkiranja na ulicama Mostara, ulični parking doveden u red, te je saobraćaj u mirovanju “daleko kvalitetniji i pristupačniji”.

„Ono što je ostao kao problem je parkiranje u kvartovima gdje su mnogi građani, bježeći od parkinga pod naplatom u kvartovima, parkirali na sve moguće površine na koje automobil može dostići. Stoga je idući korak rješavanje kvartovske problematike parkiranja i uvođenje naplate parkinga na parkiralištima s posebnim udlovima”, navode iz MoParkinga.

Na kraju su kazali kako ove promjene za cilj imaju značajno olakšavanje korištenja javnih parkirališta građanima koji dolaze s područja Mostara i svima onima koji dolaze u Mostar iz drugih područja i gradova.

„Kvartovska naplata javnih parkirališta za cilj ima lakše parkiranje prvenstveno stanarima kvartova, čime će se uveliko smanjiti gužve na prometnicama unutar kvartova, smanjiti vrijeme potrebno za pronalazak parkinga, te osigurati ispravna regulacija prometa u mirovanju i na tim područjima”, zaključili su iz MoParkinga.

Vrijeme naplate parkinga u kvartovima kao i na ulicama ostaje nepromijenjeno, od 7 do 21 sat u ljetnom periodu, subotom od 7 do 15, dok se nedeljom i državnim praznicima parkiranje ne naplaćuje.

(Fena)