Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. Kiša je zabilježena ponegdje na zapadu i sjeverozapadu Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Sarajevo 15, Bugojno, Livno 16, Bihać 17, Banja Luka, Gradačac, Sanski Most, Tuzla, Zenica, Zvornik 18, Prijedor 19, Grude 22, Mostar, Trebinje 23, Neum 24 stepena

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na području istočne i sjeveroistočne Bosne, gdje se očekuje i grmljavina. U Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno.

Vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren do pojačan sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 24, na jugu do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

U većem dijelu Bosne, slično kao u proteklom periodu, uz promjenjive vremenske prilike, bez većih temperaturnih oscilacija koje bi uzrokovale značajnije jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika.

Moguće su umjerene meteopatske reakcije, pretežno u vidu glavobolje, lošijeg raspoloženja, manjka koncentracije.

U Hercegovini i na zapadu sunčanije, stabilnije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu,

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a vozače upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog radova na dionici Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive, svaki dan, osim nedelje i praznika, na snazi su dnevna obustavljanja saobraćaja u vremenu od 09 do 12,15 sati, od 13,15 do 15,00 sati i od 17,00 do 19,00 sati. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce (Tasovčići-Tromeđa-Mostar, Tasovčići-Masline-Buna i Tasovčići- Domanovići-Buna).

Zbog izvođenja radova na asfaltiranju magistralnog puta Prijedor-Banja Luka (dionica Ivanjska-Dragočaj) od danas do 19. 06. biće obustavljen saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeriti na regionalni put Omarska-Bronzani Majdan-Banja Luka ili putnim pravcem Prijedor-Bosanska Dubica-Bosanska Gradiška-Banja Luka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva, kao i na vozila hitnih službi.

Zbog izvođenja radova na autoputu A-1, za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi, u oba smjera. Od 13. do 22.06. biće zatvoreni izlazi sa autoputa na petlji Podlugovi, a saobraćaj će se preusmjeravati na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na autoput na petlji Podlugovi biće u funkciji.

Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)