Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je pretežno sunčano u Hercegovini i Krajini. U ostalim područjima je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 15 stepeni, Bihać, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 16, Livno i Tuzla 17, Bugojno, Doboj, Prijedor i Zenica 18, Banja Luka i Gradačac 19, Bijeljina 20, Grude 21, Neum i Trebinje 23, Mostar 25 stepeni.


Danas će preovladavati sunčano uz umjereno naoblačenje. Više oblačnosti prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U poslijepodnevnim satima, lokalni pljuskovi su mogući na istoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 28, na jugu do 31 astepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Dodatna stabilizacija vremenskih prilika pozitivno će djelovati na opštu sliku.

U prijepodnevnim satima svježije i ugodnije, sa odmicanjem dana i umjerenim porastom temperatura, te povremeno izraženijim naoblačenjem, kod osjetljivih osoba moguće su blaže tegobe.

Rijetki pljuskovi mogli bi mjestimično remetiti osjećaj ugodnosti.

Poželjno je dan provesti na otvorenom.

—–

BIHAMK

U narednom periodu bez obustavljanja saobraćaja u mjestu Ševaš Njive

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U narednom periodu neće dolaziti do obustavljanja saobraćaja na putnom pravcu Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive, gdje se izvode radovi na priključnoj cesti za autoput A-1. Na ovoj dionici saobraćat će se dvosmjerno, usporeno, uz poštivanje privremene signalizacije.

Zbog izvođenja radova na autoputu A-1 za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi, u oba smjera. Od sutra (13.06.)  do 22.06. bit će zatvoreni izlazi sa autoputa na petlji Podlugovi, a saobraćaj će se preusmjeravati na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na autoput na petlji Podlugovi biće u funkciji.

Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Zbog izvođenja radova na asfaltiranju, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka (dionica Ivanjska-Dragočaj). Za vrijeme obustavljanja,saobraćaj se preusmjerava na regionalni put Omarska-Bronzani Majdan-Banja Luka ili putnim pravcem Prijedor-Bosanska Dubica-Bosanska Gradiška-Banja Luka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)