Obilježena 30. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini kod Mostara

Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine Mostar i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar danas su prigodnim programom obilježili 30. godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini.

Tom prilikom, brojne delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježjima na Uborku, u Sutini i u Zaliku.

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica ubijenih žrtava na Uborku i Sutini poručio je kako su na tim mjestima prije 30 godina ubijeni Mostarci, nedužni civili, Hrvati i Bošnjaci.

“Mi 30 godina čekamo da Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine procesuiraju odgovorne za ovaj zločin. Pouzdano znamo da je dvanaest osumnjičenih umrlo, umiru i svjedoci, te stoga koristim ovu priliku da još jednom pozovem institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločin na Uborku i Sutini”, naglasio je Hasić.

Dodao je kako su se prvi zločini u Mostaru dogodili upravo na Uborku i Sutini, napomenuvši da je najveća otkrivena masovna grobnica u Mostaru upravo Sutina, koja je prva otkrivena i ekshumirana u Bosni i Hercegovini.

“Nema većeg ili manjeg zločina. Zločini su se događali na svim stranama i možda je ovo dobar put kako bismo iskreno, jedni prema drugima pogledali u oči, ispričali se za sve ono što se događalo kako bismo onda lakše izgradili bolju budućnost za sve nas i za našu djecu”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Izrazio je zahvalnost Gradskom vijeću Mostara da je, na inicijativu Udruženja civilnih žrtava rata, današnji dan proglasio Danom svih civilnih žrtava rata.

“To je pokazatelj da su došla vremena da se otvaraju neke teme koje do sada nisu bile otvorene. Hrabro idemo naprijed s premisom da gradimo bolju budućnost”, zaključio je Kordić.

(Fena)