Počinju 36. Dani teatra mladih

Na Memorijalnoj sceni 2532 večeras u 200 sati počinju 36. Dani teatra mladih, retrospektivni festival predstava eMTeeM-a. Dani teatra mladih trajaće do 30. juna i u funkciji su procjene prošlosezonskog repertoara, ali i planiranja repertoara za narednu sezonu.

Publika ocjenjuje ponuđene predstave, ali se s njom vode i razgovori, iz kojih se izvode zaključci u kojem smjeru  treba profilirati repertoar.

Ovogodišnji festival odvija se u znaku dvije premijere i slavljeničkoj atmosferi, kojom će biti obilježeno 50 godina umjetničkog rada umjetničkog rukovodioca eMTeeM-a. Festival se odvija pod motom:  Uživajmo u životu i teatru zajedno, jer eMTeeM je dom za sve generacije.

Večeras prvi dan festivala, za otvaranje, rezervisan je za najmlađe eMTeeM-ovce, koji će izvesti četvrtu reprizu predstave “Shetva”. Predstava je nastala po motivima mikrodrame Jackuesa Larochea. Autorica i rediteljica predstave je Emina Kovačević, kostimograf je Armin Ćosić, autor muzike Ajdin Pandur, svjetlo i asistent režije Ali Kamer Aksoy, a dizajn plakata uradila je Amina Suljić. U predstavi igraju Hana Kajan, Benjamin Peco, Lejla Jazvin, Sarah Zlomušica, Lana Remetić, Henna Korjenić, Emina Bostandžić, Zara Dželilović, Sheerin Alihodžić, Hana Repeša, Amani Mezić, Asja Bakamović i Arduana Macić. Predstava čuva uspomenu na rano preminulu glumicu eMTeeM-a Amru Prutina.

Ulaz na sve predstave Dana teatra mladih je slobodan.

“eMTeeM vas očekuje u nadi da će ovih 17 dana teatra učiniti da se osjećate bolje”, poručju iz ove teatarske kuće.

(NovaSloboda.ba)