Tiger Woods treći sportista milijarder

Američki golfer Tiger Woods postao je milijarder i on je treći sportista koji ima imovinu procijenjenu na najmanje milijardu dolara (950 milijuna eura), prenosi Hina pisanje časopisa “Forbes”.

Uprkos povredama, skandalima i neuspjesima nakon kojih je, ipak, uslijedio trijumf, 46. godišnji Woods zadržao je svoju nadmoć kao jedan od sportista s najvećom zaradom, zaradivši preko 1,7 milijardi dolara plate, potpora i drugih prihoda tokom svoje 27.godišnje karijere – više nego bilo ko drugi koje je Forbes pratio.

Forbes sada procjenjuje njegovu neto vrijednost na najmanje milijardu dolara, na osnovu njegove životne zarade, što ga čini jednim od samo tri poznata milijardera sportaša.

Ostali su NBA superzvijezda LeBron James, koji je svoju slavu i bogatstvo iskoristio preuzimanjem vlasničkih udjela u brojnim kompanijama, i Michael Jordan, koji je postigao deset znamenki nakon što se penzionisao, zahvaljujući ulaganju u NBA momčad Charlotte Hornetse.

Woods je, takođe, uspio stići do ove brojke iako je navodno odbio unosnu ponudu da se pridruži LIV golf seriji.

Greg Norman, direktor novoformirane golf serije koja je nastala uz finansijsku podešku Saudijske Arabije i koja se takmiči s PGA-om, kazao je prije nekog vremena za “Washington Post” da je Woodsu ponuđen visok deveteroznamenkasti broj za igranje u LIV seriji, ali je 46. godišnji Amerikanac tu ponudu odbio.

Forbes je na svojoj web stranici napisao da Woodsove novčane nagrade predstavljaju manje od deset posto imovine, a većinu svog bogatstva stekao je sponzorskim ugovorima i ulaganjima u druga područja.

Woods je do 2012. deset godina zaredom bio na poziciji sportista koji najviše zarađuje, a među najplaćenijim sportistima ostao je i nakon nekoliko skandala i saobraćajnih nesreća.

(Fena)