“Zmajevi” spremni za Fince i Temmu Pukkija, bh. navijači već pristižu u Zenicu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na stadionu “Bilino polje” u Zenici (20,45 sati) igra meč 4. kola UEFA Lige nacija – Liga B, a protivnik će im ponovo biti selekcija Finske, s kojom su prije 10 dana u gostima remizirali rezultatom 1:1.

Navijači već polako pristižu u Zenici, te se kod lokalnih trgovaca snabdijevaju navijačkim rekvizitima, a red za karte koji je juče bio zabilježen sugeriše da će zenički stadion, uprkos kazni UEFA-e te smanjenju kapaciteta tribine Jug za 1.500 mjesta za navijače, večeras biti dobro popunjen.

Po svemu sudeći i vremenske prilike, mada je trenutno tmurno, a temperatura je ugodnih 20 stepeni Celzijusa, večeras će biti idealne kako za igrače na terenu, tako i za navijače na tribinama.

Navijači BiH opravdano se najviše pribojavaju novog rekordera po broju datih golova u dresu Finske, napadača engleskog Norwich Citya Temmu Pukkija, koji je postigao čak pet golova u duelima s bh. timom.

Zato je jedno od pitanja selektoru BiH Ivaylu Petevu sinoć na press konferenciji bilo da li će odrediti posebnog čuvara za ovog neugodnog napadača.

“Svaki protivnički igrač koji uđe u 16. erac, mora biti pokriven, bez obzira na njegovu poziciju. Moramo striktno paziti u svim linijama na terenu. Iznenađenja teško da može biti, jer se dobro poznajemo. Bitno je naše jedinstvo na terenu, kako bismo došli do pozitivnog rezultata, odnosno pobjede”, kazao je Petev.

Na pitanje da li su svi zdravi i spremni, prije svega kapiten Edin Džeko, Mateo Sušić…, Petev je uvjeren da će mu svi biti na raspolaganju.

“S obzirom na važnost meča, siguran sam da idemo po pobjedu sa svim raspoloživim snagama. Svako je tu da pruži svoj maksimum”, podvukao je Petev, koji je upozorio na nužnost da se tokom cijelog meča zadrži visok nivo koncentracije svih na terenu, jer su Finci dobar i čvrst tim.

BiH je, nakon subotnjeg remija u Podgorici protiv Crne Gore (1:1), zasjela na prvo mjesto na tablici, na kojem će u slučaju pobjede sigurno ostati i nakon ovog meča. Vjerovatno će i remi protiv Finaca biti dovoljan bh. timu da ostane lider Grupe 3, jer Crna Gora večeras u istom terminu gostuje kod Rumunije.

Tabela grupe 3: BiH 5, Finska i Crna Gora po 4, Rumunija 3 boda.

(Fena)