Povoljnije cijena parkiranja za korisnike koji nisu iz Mostara

Uz početak uređenja mirujućeg saobraćaja u kvartovima, a zbog lakšeg parkiranja svim korisnicima koji nemaju prebivalište u Gradu Mostaru, Mostar parking omogućio je parkiranje po povoljnijim uslovima na posebnim parkiralištima. Ova parkirališta posebno su označeni parking prostori, na kojima se može parkirati po povoljnijim uslovima.

Za sada definisana su tri prostora za posebna parkirališta:

 „Parking Ćiro“ – parking prostor koji se nalazi između ulica dr. Ante Starčevića i Kneza Domagoja. Ovo posebno parkiralište nalazi se na području nekadašnjeg HIT-a, odnosno iza zgrade HNK-a.

„Parking Federalna“ – parking prostor koji se nalazi između ulica dr. Ante Starčevića i Kneza Domagoja. Ovo posebno parkiralište nalazi se iza zgrade Federalne Vlade BiH.

„Parking Đački“ – parking prostor koji se nalazi uz ulicu Kralja Tvrtka, okruženo je zgradom nekadašnjeg Đačkog doma u Mostaru.

Posebna parkirališta omogućuju svim korisnicima javnih parkirališta u Gradu Mostaru da uz satne i dnevne parking karte, kupe i mjesečne karte koje vrijede samo za ove parkinge. Bez obzira na prebivalište ili grad/mjesto iz koga dolaze, mjesečne parking karte za posebna parkirališta može kupiti bilo koji korisnik. Od srijede, 15. juna, biće omogućena kupovina mjesečne karte za posebna parkirališta. Kupovina se može obaviti u sjedištu društva Mostar Parking ili popunjavanjem online zahtjeva na web stranici, prateći upute na webu.

Produživanje karata može se vršiti preko MoParking mobilne aplikacije, uplatom putem pošte/banke/mobilnog bankarstva ili lično u sjedištu društva Mostar Parking.

Korisnici povlaštenih mjesečnih parking karata za Zonu I ili II mogu kupiti mjesečnu kartu za sva posebna parkirališta po cijeni od 10 KM za fizičke osobe, a 30 KM za pravne osobe. Karta za jedan od posebnih parkirališta vrijedi na svim posebnim parkiralištima.

Broj parkilišta s ovakvim uslovima povećavaće se sukladno potrebama, o čemu će Mostar parking, kako se navodi u saopštenju, obavještavati građane. Uvođenjem posebnih parkirališta smanjiće se opterećenost parkinga u kvartovima, a povećati na lokacijama koje su do sada bile manje opterećene. Mostar Parking nastavlja pratiti situaciju na terenu i u skladu s tim će svoje aktivnosti prilagođavati, i kako bi mirujući saobraćaj bio uredniji na zadovoljstvo svih korisnika javnih parkirališta u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)