Salem Marić: Amnestiranje onih koji uništavaju Partizansko spomen groblje loša je poruka iz Mostara

Ljudska i moralna obaveza je najoštrije osuditi ponovno sistematsko uništavanje Partizanskog spomen groblja i izraziti tugu što se ovakvi, zasigurno, isplanirani događaji ne spriječavaju od nadležnih organa. Događaji kontinuiranog uništavanja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i Mostara je jedna je od najvećih mrlja koje se stavljaju na Mostar i zbog toga sam ogorčen ovim dešavanjima, stoji u reagovanju Salema Marića, predsjednika Gradskog vijeća Mostara na ponovno uništavanje jednog od simbola grada na Neretvi.

„Grad Mostar mora u što skorijem vremenu obnoviti svaku od uništenih spomen ploča antifašista i učiniti radnje da iz svoje nadležnosti spriječi ovakve događaje.

Nezadovoljstvo je veliko, jer se sistematsko održavanje i zaštita Partizanskog spomen groblja ne provodi, već imamo primjere nikad gore devastacije.

U ovom slučaju, po ko zna koji put,  pozivamo MUP HNK-a da konačno provede kvalitetne istrage o počiniocima, iste procesuira i sistemski spriječi ovakve stvari.

Amnestiranje onih koji uništavaju kulturno-istorijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine iz bilo koga vremena je loša poruka iz Grada Mostara.

Uprkos svemu, Grad Mostar i njegovi građani ostaju privrženi civilizacijskim vrijednostima antifašizma, koje baštini cijela Evropa i civilizirani svijet“, ističe se u reagovanju Salema Marića, predsjednika Gradskog vijeća Mostara.

(NovaSloboda.ba)