Protesti u Indiji zbog novog zakona o regrutaciji vojnika

Grupe demonstranata u Indiji zapalile su vagon i blokirale željezničke pruge i puteve u četvrtak u protestima protiv novog sistema regrutacije vojske, saopštila je policija.

Vlada premijera Narendre Modija ove sedmice je najavila regrutaciju za indijske oružane snage od 1,38 miliona vojnika, nastojeći smanjiti prosječnu starost osoblja i smanjiti izdatke za penzije.

Sanjay Singh, generalni direktor policije u istočnoj državi Bihar, rekao je da su protesti izbili na desetak lokacija, a da su putevi i željezničke pruge blokirani, prenosi Reuters.

Novi sistem, nazvan Agnipath ili “put vatre” na hindskom, dovešće muškarce i žene u dobi od 17 i po do 21 godine na četverogodišnji mandat, a samo četvrtina će biti zadržana na duži period.

Ranije su vojnici regrutovani u vojsci, mornarici i vazduhoplovstvu odvojeno i obično stupaju u službu u trajanju do 17 godina za najniže činove.

Kraći mandat izazvao je zabrinutost među potencijalnim regrutima.

“Gdje ćemo ići nakon što odslužimo samo četiri godine? Bićemo beskućnici nakon četiri godine službe”, pitao se jedan mladić, okružen drugim demonstrantima u biharskom okrugu Jehanabad.

(Fena)