Hrabrost čini mudrim

Teško je povjerovati, ali ove životinje s ravnim nosom i zečjim ušima su relativno slične ljudima – barem po mnogim socio-kognitivnim osobinama. Porijeklom iz tropskih šuma sliva Amazona, marmozeti žive u porodicama, zajedno odgajaju svoje potomstvo i imaju različite ličnosti.

Istraživači sa Univerziteta u Beču sada su htjeli otkriti u kojoj mjeri karakter i klan utiču na razumijevanje majmuna. Da bi to učinili, prvo su izvršili test ličnosti na 22 primata – koliko se brzo životinje prilagođavaju na novu hranu ili strane objekte – a zatim su ih natjerali da riješe razne zagonetke.

Rezultat se sada pojavio u “Scientific Reports”: ženke su učile brže od mužjaka – a hrabri, radoznali majmuni brže od stidljivih, suzdržanih. Ali, porodica životinja je, takođe, uticala na njihovu brzinu učenja; vjerovatno zato što su dijelili zajednička iskustva ili sklonosti sa svojom grupom.

“Čini se da i određene osobine ličnosti i društveno okruženje imaju uticaj na individualne razlike u spoznaji kod marmozeta”, zaključuje Voditeljica studija Vedrana Šlipogor.

(welt)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)