Muškarac u Italiji se podvrgao prvoj legalno odobrenoj asistiranoj eutanaziji

Muškarac star 44 godine, preminuo je u četvrtak u Italiji u prvom slučaju asistirane eutanazije uz medicinsku pomoć u toj zemlji, prenosi u specijalnom prilogu Deutsche Welle.

Četrdesetčetverogodišnji muškarac, koji je bio paralizovan od vrata nadole, prva je osoba u Italiji koji je dobio sudsko odobrenje za samoubistvo, odnosno eutanaziju uz medicinsku pomoć.

Iako je tehnički suprotno zakonu pomoći nekome da si oduzme život u Italiji, Ustavni sud zemlje je 2019. godine odlučio da mogu postojati određeni izuzeci – iako pod strogim uslovima.

Federico Carboni, kome je identitet saopšten nakon smrti, preminuo je u četvrtak nakon što je sam sebi dao smrtonosni koktel droge kroz specijalni uređaj.

Njegova porodica i prijatelji bili su s njim kada je preminuo.

Carbonijevu smrt objavilo je udruženje Luca Coscioni, grupa koja se bori za legalizaciju eutanazije, a koja mu je pomogla da pokrene svoj slučaj pred sudovima i zdravstvenim institucijama.

Federico Carboni, 44. godišnji vozač kamiona, ostao je paralizovan od vrata nadole prije 10 godina nakon saobraćajne nesreće.

“Ne poričem da žalim što se opraštam od života. Učinio sam sve što sam mogao da živim najbolje što sam mogao uprkos invaliditetu, ali sada sam došao do kraja svoje snage, i psihičke i fizičke”, rekao je Carboni, objavilo je udruženje Luca Coscioni.

Kao tetraplegičaru, bila mu je potrebna 24. satna njega, morao se oslanjati na druge ljude i nije imao nikakve samostalnosti, objasnio je, zbog čega se osjećao kao “čamac koji pluta okeanom”.

“Sada sam konačno slobodan da odletim gdje god želim”, rekao je Carboni.

Italijanski Vrhovni sud je 2019. godine otvorio put za asistirano samoubistvo u određenim slučajevima. Ovo pitanje naišlo je na žestoko protivljenje Rimokatoličke crkve i konzervativnih političkih stranaka.

Sud je naveo određene uslove koji moraju biti ispunjeni da bi se razmatralo asistirano samoubistvo. Na primjer, mora biti jasno da se pacijent ne može izliječiti, da ovisi o sredstvima za održavanje na životu i da pacijent doživljava “fizički i psihički nepodnošljivu bol.”

Pacijent, takođe, mora biti potpuno sposoban donositi vlastite odluke i razumjeti posljedice.

Carboni je dobio dozvolu od etičkog odbora prošlog novembra, nakon što je prevladao prvobitnu odbijenicu zdravstvenih institucija, te je odlučio svoj slučaj iznijeti pred sud. tako je postao prva osoba u Italiji  koja je dobila sudsko odobrenje za asistiranu eutanaziju.

Zatim je morao prikupiti 5.000 eura da pokrije troškove lijekova i specijalne opreme koja je bila potrebna da bi mu se okončao život. Udruženje Luca Coscioni pokrenulo je donatorsku kampanju da se prikupi novac.

Asistirano samoubistvo je procedura koja je u Švicarskoj dozvoljena već decenijama. Ova praksa je, takođe, legalna u nekoliko drugih zemalja, uključujući Holandiju, Luksemburg, Španiju i Belgiju.

(Fena)

(Fena)