Pretežno sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama ima magle u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Bugojno 13, Srebrenica 14, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 15, Doboj 16, Bihać 17, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most i Zenica 18, Gradačac i Livno 19, Grude 20, Trebinje 22, Mostar 24

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 29, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne,

Prije podne će biti ugodnije, potom je, usljed porasta temperatura, vrućine i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika moguće jačanje tegoba.

Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom, suzdržavajući se od težih fizičkih aktivnosti, naročito u drugom dijelu dana.

Takođe, neophodno je provoditi mjere zaštite od sunčevog zračenja.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Uslovi za vožnju su povoljni, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta. Svim učesnicima u saobraćaju skrećemo pažnju na povećan broj biciklista i motociklista na putevima.

Do 22. juna, zbog radova zatvoreni su izlazi sa autoputa na petlji Podlugovi, a saobraćaj je preusmjeren na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na autoput na petlji Podlugovi su u funkciji. Radovi na autoputu A-1 izvode se i u zoni petlje Sarajevo sjever, kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta M-18 Živinice-Stupari (u mjestu Đurđevik), zbog čega se u vremenu od 07,:30 do 16 sati saobraća usporeno, regulacijom semafora.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)