Macron izgubio većinu na parlamentarim izborima, moguća politička blokada

Manje od dva mjeseca nakon što je ponovo izabran za predsjednika, Emmanuel Macron izgubio je kontrolu nad Francuskim parlamentom nakon uspješnog nastupa lijevog saveza i krajnje desnice.

Macronova centristička koalicija izgubila je desetine mjesta na izborima, koji su francusku politiku ostavili fragmentiranom.

Premijerka koju je tek nedavno imenovao, Elisabeth Borne, rekla je da je situacija bez presedana.

Oluja je pogodila Pariz dok se vraćala u svoju rezidenciju Matignon s dugog sastanka u predsjedničkoj palači Élysée, te tom prilikom rekla da moderna Francuska nikada nije vidjela nacionalnu skupštinu poput ove.

“Ova situacija predstavlja rizik za našu zemlju, s obzirom na rizike s kojima se suočavamo na nacionalnom i međunarodnom nivou. Od sutra ćemo raditi na stvaranju radne većine”, rekla je ona, prenosi BBC.

Formirati radnu većinu će sigurno biti i više nego teško, jer dvije druge najveće grupe u Skupštini nisu ni najmanje zainteresovane za saradnju. Ministar privrede Bruno Le Maire mišljenja je da to nije nemoguće, ali je rekao da će za to trebati puno mašte.

Lider krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon zabilježio je popriličan uspjeh u okupljanju glavnih stranaka ljevice s komunistima i Zelenima u savez pod nazivom NUPES.

On je svojim glasačima rekao da je predsjednička stranka pretrpjela potpuni poraz i da je svaka mogućnost sada u njihovim rukama.

U međuvremenu, Marine Le Pen i njena krajnje desna stranka National Rally, takođe, su imale razloga za slavlje nakon što su osvojili 89 mjesta, što znači da će moći formirati poslaničku grupu.

“Narod je ovo odlučio. Macronova avantura je gotova i on je poslat u manjinsku vladu”, rekla je ona.

(Fena)