Radnici Fiata najavili protest ceste Kragujevac – Čačak

Radnici tvornice Fiat plastik Kragujevac nezadovoljni, jer država nije odgovorila na njihove zahtjeve, nastaviće danas protest blokadom ceste Kragujevac  – Čačak.

Kako Beta saznaje od predstavnika Samostalnog sindikata tvornice branika Fiat plastik Zorana Miljkovića, protest će početi u 15 sati, a blokada puta će trajati dva sata.

Ranije je saopšteno da se Fijatovi radnici u Srbiji mogu još danas do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stellantisove tvornice u Evropi u trajanju od 18 do 24 mjeseca.

Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz tvornice uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 eura po godini staža umjesto ponuđenih 220 eura.

Tokom pregovora s Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi s povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade Srbije najavili da će stav o tome biti iznijet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtjevi radnika Fiata se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i da država iziđe s konkretnih rješenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Radnici Fiata u Kragujevcu protstovali su u petak i ispred zgrade gradske uprave, a onda su oko sat vremena blokirali ulaz u grad.

(Fena)