Slovenija predlaže da se BiH dodijeli kandidatski status

U Luksemburgu je počela sjednica Vijeća Europske unije za vanjske poslove, na kojoj će jedna od glavnih tema biti ruska agresija na Ukrajinu i posljedice po bezbjednost hrane.

Takođe, na sjednici će Slovenija predstaviti svoj plan podrške proširenju Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana u okviru kog će zatražiti dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

“Vezano za situaciju u Ukrajini, Slovenija nastavlja sa svojom politikom osude ruske agresije, kao i s politikom podrške ideji da se dodIjeli kandidatski status Ukrajini i zemljama ‘Istočnog partnerstva’ (Ukrajina, Moldavija, Gruzija). Moramo učiniti sve da politika procesa proširenja EU ostane kredibilna što znači da ne smijemo zaboraviti regiju zapadnog Balkana i zemlje poput Bosne i Hercegovine”, izjavila je uoči početka sjednice slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Dodala je kako slovenski prijedlog odnosi na dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

“Time bismo dali dodatni zamah procesu proširenja”, poručila je Fajon.

(Fena)