Blagaj nominovan za “Najbolja turistička sela 2022.”

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je Poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela 2022. godine u okviru aktivnosti unaprjeđenja uloge ruralnog turizma, a jedno od predložena tri turistička sela u Bosni i Hercegovini je i selo Blagaj kod Mostara.

“Inicijativa je to za unaprjeđenje uloge turizma u očuvanju sela, zajedno sa svojim krajolicima, prirodnim i kulturnim raznolikostima, kao i lokalnim vrijednostima i aktivnostima uključujući i gastronomiju. Države članice UNWTO-a, čija je članica i BiH, pozvane su da prijave do tri sela koja ulaze u nominaciju”, stoji u saopštenju Grada Mostara.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a u suradnji UNWTO-om, Blagaj je Gradska uprava Mostara prepoznala kao selo mnogih turističkih atrakcija i potencijala, koje je prepoznato po brojnim inovativnim i transformativnim djelovanjima, te posvećeno razvoju turizma kao snažnom pokretaču razvoja područja u svim aspektima: ekonomskim i socijalnim i ekološkim, kao selo koje čuva i promovira sve prepoznate vrijednosti.

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobiće plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje, a biće im dopušteno da sukladno odredbama i uslovima UNWTO-a koriste logo “Najbolja turistička sela” u svim komunikacijskim sredstvima. Mreža će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti.

Grad Mostar je putem nadležne Službe za privredu odradio kompletne analize i prikupio potrebne podatke, a sve u cilju ispunjavanja aplikacijskog obrasca i ostalih potrebnih dokumenata. Istraživanje područja obuhvatalo je niz aktivnosti kao što su prikupljanje fotografija, saradnja s nevladinim organizacijama, a kao najznačajnijom spominju “Novi Val”, te koordinaciju s Ministarstvom i s koordinatorom UNDP.

Nadalje, za Poziv je pripremljen atraktivni kratki video u kome je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim i turističkim atrakcijama, koji će prezentirati ovo ruralno područje.

Pored glavnog videa koji predstavlja Blagaj sa stanovišta prirodne, istorijske i kulturne raznolikosti, izrađuju se još tri kratka video snimka, u kojima su zasebno predstavljene pojedine prirodne, kulturne i turističko-rekreacijske atrakcije sela, kaže se u saopštenju.

(Fena)