Knjiga „Pogibija braće Morića“ promovisana u Narodnoj biblioteci Mostar

U dvorištu Narodne biblioteke Mostar sinoć je, je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, promovisana knjiga „Pogibija braće Morića“ autora Envera Imamovića.

„Moj posljednji roman ‘Pogibija braće Morića’ izašao je u decembru i do sada je doživio već dva izdanja i to veliki tiraž, što govori da je napisan baš po mjeri i ukusu našeg čovjeka. Riječ je o dvojici vrlo poznatih istorijskih ličnosti, Sarajlija, sarajevskih aga koji su u svoje vrijeme, a to je bilo prije 250 godina, živjeli i djelovali u jednom vrlo turbulentnom periodu koje je trajalo 10 godina. Oni su se pobunili sa ostalim Sarajlijama, Bošnjacima tog vremena, protiv nepravde i platili su tu pobunu protiv centralne vlasti životima“, rekao je autor knjige Enver Imamović.

Imamović je otkrio šta ga je motivisalo da napiše pomenuti roman.

„Oni su tako upečatljive i značajne ličnosti da su o njima spjevane brojne balade, narodna predanja. I danas, 250 godina nakon njihove smrti, o njima je priča u cijeloj BiH svježa i to me ponukalo kao istoričara da napišem ovaj istorijski roman. Kad kažem istorijski roman, to je autentično pisanje po dokumentima o svemu tome. Prema tome, svi događaji, čak veliki broj ličnosti imenom i prezimenom, sve je rađeno po dokumentima, literarno obrađeno, a posebno bih naglasio da sam pisao tzv. starobosanskim jezikom, ‘jezikom naših nena’“, ističe Imamović.

O knjizi su govorili i promotori Hasan Eminović, novinar i publicista, te Mesud Hero, istoričar.

„Roman o braći Morićima objedinjuje dva narativa: književno pripovjedački i naučno-istorijski. Nerijetko na kraju čitanja jedne stranice posegnućete za marginom i traženjem fusnote. Profesor Imamović, iako ne navodi istorijske izvore, u svom pripovijedanju ih naglašeno podrazumijeva. Skoro svaki navod, opis, moguće je provjeriti u dokumentima, zbirkama i fundusima bosanskohercegovačkih arhiva“, naglasio je promotor knjige Hasan Eminović.

Knjiga dočarava atmosferu tadašnjeg gradskog života, običaja i tradicije, kao i slike lokaliteta vezanih za Moriće i koloplet njihove tragične sudbine.

„Da čovjek može otići u neko drugo vrijeme, dokaz je ovaj roman. Ovo je istorijski roman napisan na osnovu istorijskih činjenica i istraživanja jednog vrhunskog istoričara, i ako bismo podvukli crtu, dali ocjenu, šta je najvrijednije u ovom romanu, onda je to atmosfera u kojoj se odvija radnja i fabula ovog romana. Poznavajući taj period, likove koji se javljaju u ovom romanu, za mene je ovo zaista fascinantno. Ovaj roman budi emocije, pojačava ih, čak može nekad neke osobe slabijeg srca natjerati na plač, jer se radi o jednoj tragediji i jednoj krivoj interpretaciji u istorijskoj nauci, da su braća Morići neki buntovnici, pobunjenici koji su napali na red i zakon, a to nije tačno. Znači, ovaj roman će to jasno pojasniti i ovaj roman je istina“, istakao je Mesud Hero.

Sinoćnju atmosferu upotpunio je i uljepšao muzičar Adnan Pajević.

Ljubitelje književnosti u srijedu, 22. juna, očekuju promocije tri knjige. U Narodnoj biblioteci Mostar biće upriličena promocija knjige „Biblioteka na početku trećeg milenija“ autora Enesa Kujundžića sa početkom u 10 sati, dok će u 19,30 sati, u kulturnom centru Mostar-Sjever biti održana promocija knjiga: „Sarajevski sahan između Beča i Stambola : kulturološka perspektiva bošnjačke kulinarske baštine“ i „Sevdah kao ogledalo života“, takođe Enesa Kujundžića.

(NovaSloboda.ba)