Slovenija donirala Ukrajini 35 oklopnih vozila BVP M80A

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovensku vojsku, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više sedmica, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stava Mađarske koja ne dupušta prevoz oružja za odbranu Ukrajine preko svoje teritorije, navodi komercijalna televizijska stanica POP-TV.

Kako dodaje, dogovoru sa SAD-om Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupovinu oružja i opreme za slovensku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslata Ukrajini.

Amfibijsko gusjenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, puškomitraljez i lansere protivtenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom, Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i pridonijela njenoj odbrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar odbrane Marjan Šarec.

Slovenija je, po njegovim riječima, Ukrajini već prije donirala pješačko naoružanje, kacige, pancirke i drugu opremu, a od sada će se više koncentrisati na druge vidove pomoći, uključujući razminiranje i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.

Kako je naglasio ministar Šarec, Slovenija ima veliko iskustvo u poslijeratnom razminiranju, na čemu je niz godina djelovala preko slovensko-američke fundacije, nakon završetka ratova u bivšoj Jugoslaviji.

To je humanitarno djelovanje, jer nakon svakog rata ta područja treba razminirati kako ne bi bilo novih civilnih žrtava, rekao je Šarec, dodavši da to ne isključuje niti daljnju pomoć ukrajinskoj vojsci makar je u Sloveniji raspoloživi “arsenal” naoružanja i opreme koje bi trebalo Ukrajini većinom “iscrpljen”.

Ali, možemo im ponuditi obuku, vjerojatno na našem terenu ili negdje drugdje na području članica NATO saveza, kazao je slovenski ministar odbrane.

(Fena)