Smrt Mateja Periša nenasilna, pronađeni tragovi droga

Smrt hrvatskog državljanina Mateja Periša (27) nije posljedica nasilja i kaznenog djela, ali su toksikološke analize pokazale prisutnost toksičnih koncentracija amfetamina, etil-alkohola i kokaina, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu, a prenose u utorak službeni mediji u Beogradu.

Tužilaštvo je, kako se navodi, to saopštilo imajući u vidu sve okolnosti od nestanka Mateja Periša u noći 30. na 31. decembra 2021. godine do pronalaska njegova tijela 18. maja u rijeci Dunav, kod Ade Huje nizvodno od Beograda.

Tijelo je, kako se navodi, “zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promjena”.

Prema neslužbenim saznanjima agencije Hina, rezultati toksikološke analize dosad nisu službeno dostavljeni Ambasadi RH u Beogradu.

Sve okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjave osoba koje su prije nestanka bile u njegovu društvu, uz sve provjere i obdukcijski nalaz, ne ukazuju da je smrt dvadesetsedmogodišnjeg Splićanina povezana s bilo kojim vidom nasilja, navedeno je u saopštenju na koje se pozivaju RTS i Tanjug.

Obdukcijom koju je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu, konstantovano je da na tijelu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa, ni udova.

“Istovremeno, rezultati toksikoloških analiza pokazali su prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Također, u uzorku kose su identificirani kokain i benzoilekgonin u tragovima”, navedeno je u saopštenju koje prenose Radio-televizija Srbije, agencija Tanjug i portali beogrdaskih medija.

Komisijsko vještačenje obavila su tri vještaka, liječnika-specijalista sudske medicine.

U saopštenju se podsjeća da su pripadnici MUP-a Srbije od trenutka prijave nestanka intenzivno tragali za Perišem i poduzimali sve mjere i radnje u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kako bi pronašli nestalog Splićanina i rasvjetlili sve činjenice i okolnosti njegova nestanka.