U Sarajevu otvorena Ljetna škola Saobraćajne zajednice

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i direktor Stalnog sekretarijata Saobraćajne zajednice Matej Zakonjšek otvorili su danas godišnju Ljetnu školu Saobraćajne zajednice, koja se održava od 21. do 24. juna u Sarajevu. Otvaranju su prisustvovati i šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i direktorica ReSPA-e Maja Handjiska Trendafilova, saopšteno je izMinistarstva komunikacija i saobraćaja

Kako je ministar Mitrović istakao. regionu u cjelini je potreban novi zamah kada je riječ o inovacijama i zato je veoma važno stalno unapređenje znanja službenika u administraciji i javnim preduzećima da bi bili u toku sa modernim dostignućima u svojoj oblasti.

„Prošle godine, u fokusu su bile željeznice, ove godine putnički saobraćaj. Poslije ove Ljetne škole, sigurno ćemo imati novi zamajac u radu u oblasti putničkog saobraćaja. Želim svima na zapadnom Balkanu da više nijedna osoba ne strada na prelazu puta preko željezničke pruge, čemu treba da posluži i kampanja koja kreće u okviru Saobraćajnezajednice”, rekao je Mitrović.

Mitrović je dodaop da smanjenje broja saobraćajnih nesreća, izgradnja modernih saobraćajnica, razvoj novih saobraćajnih modela za konačan cilj imaju podizanje kvaliteta života svih stanovnika.

Tokom trajanja Ljetne škole učesnici će se baviti pametnim i održivim cestama, kao i temama bezbjednosti saobraćaja. Namjera Saobraćajne zajednice je da pod ovom inicijativom okupi saobraćajne stručnjake iz regionalnih partnera, kako bi doprinijeli uvećanju njihovih vještina i znanja, a u cilju postizanja održivih, zelenijih i inovativnih sistema putničkog saobraćaja.

Program je tematski strukturiran oko politike putničkog saobraćaja, pristupanja EU, sigurnog, pametnog, inovativnog i održivog razvoja cesta. Učesnici će naučiti osnove zelene i digitalne tranzicije potrebne u putničkom saobraćaju, inovacijama, razvoju TEN-T mreža, finansiranju projekata i bezbjednosti na cestama.

Pored toga, Sekretarijat Saobraćajne zajednice će zadnji dan Ljetne škole, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine, organizovati studijsku posjetu projektima puteva na Koridoru 5c i Centrima za kontrolu saobraćaja.

V. B.

(NovaSloboda.ba)