Cijene nafte pale šest dolara po barelu

Cijene nafte pale su u srijedu za više od šest dolara po barelu zbog pritiska američkog predsjednika Joea Bidena da smanji rastuće cijene goriva, uključujući pritisak na glavne energetske kompanije u zemlji da pomognu vozačima za vrijeme najveće ljetne potrošnje.

Do 07,18 sati po Greenwichu, terminski ugovori američke nafte West Texas Intermediate (WTI) su bili na najnižem nivou, ali su i dalje u padu od 5,98 dolara, ili 5,46 posto, na 103,54 dolara po barelu.

Slično tome, i terminski ugovori na naftu Brent oslabili su 5,67 dolara, ili 4,95 posto, na 108,98 dolara po barelu.

Dok se Sjedinjene Američke Države, najveći svjetski potrošač nafte, pokušavaju izboriti s rastućim cijenama benzina i inflacijom, očekuje se da će predsjednik Joe Biden u srijedu pozvati na privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu, rekao je izvor upućen u plan za Reuters.

Predstavnici sedam naftnih kompanija trebalo bi da se sastanu sa Bidenom u četvrtak, pod pritiskom Bijele kuće da snize cijene goriva, jer ostvaruju rekordne profite.

Međutim, izvršni direktor Chevrona Michael Wirth je u utorak rekao da kritikovanje naftne industrije nije način da se smanje cijene goriva.

(Fena)