Džaferović primio visoku komesarku Ujedinjenih nacija za ljudska prava Bachelet

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio visoku komesarku Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je zahvalio visokoj komesarki za predanost radu u zaštiti i promovisanju univerzalnih prava i sloboda na globalnom nivou. Izrazio je podršku značajnom radu visoke komesarke na zaštiti osnovnih ljudskih prava, te iskazao namjeru za nastavak saradnje sa Ujedinjenim nacijama putem multilateralnih mehanizama, koji se nalaze pod njenim okriljem.

Predsjedavajući Džaferović je upoznao visoku komesarku UN-a o napretku Bosne i Hercegovine na implementaciji međunarodnih akata o zaštiti ljudskih prava, posebno kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva. Ponovio je posvećenost Bosne i Hercegovine zaštiti i promovisanju ljudskih prava i osnovnih sloboda kroz dijalog i poštovanje različitosti, te suzbijanu svih oblika diskriminacije i netolerancije.

Visoka komesarka UN-a Michelle Bachelet je zahvalila predsjedavajućem Džaferoviću na podršci njenom radu i angažmanu na zaštiti ljudskih prava. Ponovila je partnersku ulogu i podršku UN-a Bosni i Hercegovini na polju zaštite ljudskih prava, putem projekata koji uključuju sve kategorije društva.

Predsjedavajući Džaferović je podržao aktivnosti rezidentne koordinatorice UN-a u BiH Ingrid Macdonald na projektima promovisanja mira i izgradnji dijaloga za bolju budućnost zemlje, koja je, takođe, prisustvovala sastanku.

U ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustvovao savjetnik Radovan Kovačević, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

(NovaSloboda.ba)