EU donirala UIO BiH informatičku i laboratorijsku opremu u vrijednosti od 2.3 miliona eura

Evropska unija donirala je Upravi za indirektno oporezivanje BiH 1.250 laptopa, računara, servera, mrežne sigurnosne uređaje i drugu visokokvalitetnu laboratorijsku opremu u vrijednosti od 2,3 miliona eura.  Oprema će pomoći UIO BiH da unaprijedi poslovanje, primijeni kvalifikovani digitalni potpis, pojednostavi carinske i poreske procedure i dodatno unaprijedi rad carinske laboratorije, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler posjetio je  carinsku laboratoriju UIO BiH u Ramićima kod Banja Luke i zajedno sa direktorom Mirom Džakulom, obišao prostorije carinske laboratorije, te doniranu opremu.

„Ova oprema je veoma važna za Bosnu i Hercegovinu, koja je na putu ka EU. BiH treba da ima moderne sisteme kontrole kvaliteta usklađene sa standardima EU, koje će svim poslovnim subjektima omogućiti što efikasnije poslovanje. U posljednjih 10 godina, Evropska unija je za Upravu obezbijedila visokokvalitetnu opremu u vrijednosti od preko 10 miliona eura. Podržali smo Upravu i kroz renoviranje i izgradnju graničnih prelaza širom zemlje. BiH je dio evropske porodice, vi ćete postati članica EU, a mi smo tu da pomognemo posebno kada su teška vremena“, rekao je ambasador Sattler.

(NovaSloboda.ba)