Ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je juče sastanak sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Slobodanom Stanarevićem. saopšteno je iz ministarstva.

Fokus razgovora bila je realizacija projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd, odnosno rješavanje problema finasiranja izgradnje, te definisanja dijela trase autoceste koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Lako je istaknuto na sastanku, Republika Turska pokušava pronaći način na koji bi finansirala cijeli projekat izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd.

Takođe, dogovoreno je da u narednih 15 dana ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste održi novi sastanak na komd će predložiti moguće varijante trase koja prolazi kroz Brčko distrikt i na kraju ponuditi najbolje rješenje.

Sagovornici su razgovarali o pitanju izgradnje Jadransko-jonske magistrale, novom projektu izgradnje brze ceste od Višegrada do Trebinja, te uvezivanja jedinstvene naplate cestarine čime bi se olakšalo korištenje autoceste na Koridoru 5c.

V. B.

(NovaSloboda.ba)