Kruzer “Bolette” uplovio u neumski akvatorij

Kruzer “Bolette”, pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića, uplovio je jutros iza 6 sati u neumski akvatorij.

Brod dug 237 metara, širine 32,5 metara, s najvišom tačkom 48,1 metar iznad vode, bez problema je prošao ispod Pelješkog mosta.

“Bolette” je tako postao prvi velik brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se službeno otvorenje očekuje krajem juala, navodi Slobodna Dalmacija.

Kako je ranije najavljeno, brod će se u bh. vodama zadržati do večernjih sati, a u međuvremenu više stotina putnika obići će Neum i još nekoliko hercegovačkih gradova.

Dio mještana Neuma ranijih dana usprotivio se uplovljavanju toga i drugih velikih brodova u neumski akvatorij, a njihov stav podržala je i predsjednica Opštinskog vijeća Neum Daniela Matić.

“Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim tim veliki brodovi nemaju šta raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosistema, te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu”, poručila je Matić u srijedu u svom saopštenju za javnost.

(Fena)