Pretežno sunčano prije podne, popodne pljuskovi i grmljavina

Jutros je u Hercegovini sunčano, a u Bosni je sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan-sedlo 18, Sokolac 19, Gradačac 20, Bugojno, Drvar i Livno 21, Grude, Jajce, Sarajevo i Tuzla 22, Bihać 23, Banja Luka, Sanski Most, Trebinje i Zenica 24, Mostar 25 stepeni..


Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Pretežno sunčano preovladavaće prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana usloviće širom zemlje lokalne pljuskove i grmljavinu, uz moguću pojavu grada.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 28 i 33, na jugu do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u proteklom periodu, uz relativno povoljne biometeorološke prilike većim dijelom dana.

Nakon svježijih jutarnjih sati, sa porastom temperatura i nešto izraženijim osjetom sparine poslije podne, kod osjetljivih osoba su moguće pojačane tegobe, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Takođe, usljed visokih vrijednosti UV indeksa poželjno je izbjegavati duže boravke na suncu.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Radovi na autoputu A-1 izvode se u zoni petlje Sarajevo sjever, kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Zbog održavanja vjerske manifestacije „Sveti Ivo“ danas će u vremenu od 10 do 22 sati doći do obustavljanja saobraćaja za teretna vozila na magistralnom putu Jajce-Banja Luka. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaće se alternativnim pravcima (preko Manjače). Obustava saobraćaja bit će na snazi i sutra (24.06.) od 06 do 16 sati. Obustavlja se i prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnih tereta na području SBK.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatna obustavljanja saobraćaja, uz 15. minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Deminerski radovi izvode se i na magistralnom putu Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega u vremenu od 08 do 16 sati, takođe, dolazi do polusatnih obustavljanja saobraćaja,uz 15. minutna propuštanja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Cazin-Velika Kladuša, Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)