Kad velika srca kucaju brže

On sebe vidi kao “apsolutnog romantičara”. Joseph Schwarz je htio kamerom “naslikati slike u stilu Caspara Davida Friedricha”. To je uspio fotografijom pod nazivom “Klan se mazi”, koja je prošle godine nagrađena na takmičenju, u kategoriji “Životinje”.

Slika je nastala tokom putovanja kroz Lesoto i Južnu Afriku. Schwarz je više puta posjećivao veliko pojilište u središtu parka slonova Addo, u blizini Port Elizabetha. Grupe impozantnih životinja tamo se stalno okuplja da piju vodu, ili da se osvježe.

A to je jedan stalni dolazak i odlazak. Ako je pojilište puno zauzeto, dolazeće krdo čeka dok se prethodna grupa ne udalji od vode.

“Ovde je riječ o jednoj civilizovanoj stvari, kao na autobusnoj stanici u Londonu”, tako Schwarz opisuje društveno ponašanje životinja.

Kad grupa izađe iz rupe, njeni članovi zastaju na određenoj udaljenosti. Tada se moćne životinje približavaju vrlo blizu i ostaju nekoliko minuta u modusu “maženja”.

Fotograf je proputovao mnoge zemlje i fotografisao bezbrojne životinje, ali ga je ova slika ganula emocionalnije nego bilo koja druga u čitavoj karijeri.

“Ona pokazuje ponašanje i jača koheziju u svakodnevnoj rutini grupe, a može se prenijeti i na nas ljude u bilo koje vrijeme”, kazuje Schwarz, oduševljen ovim zajedništvom.

Za svoje fotografije on ima jednostavan recept: “Bitna stvar u dizajnu i kompoziciji slike je njeno redukovanje i izostavljanje bespotrebnih detalja, koji često odvlače pažnju od bitnog sadržaja slike”.

Na učešće na nekom takmičenju nikad nije ni pomišljao.

“Fotografišem ono u čemu uživam – a ne za trend koji binneki žiri dobro prihvatio”, kaže on.

Zajednica: Oko 600 sivih divova živi u parku slonova Addo kod Port Elizabete u Južnoj Africi.

Odgajivači: Mladi slonovi odrastaju pod zaštitom svojih majki i tetki, koje ih uče svemu što je važno za život.

Najmanji; Potrebno je oko 20 mjeseci da se slon razvije u majčinoj utrobi.

Pri rođenju teži između 75 i 120 kilograma.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)