Sunčano s temperaturom do 36 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Sokolac 13, Srebrenica 15, Bugojno, Livno, Sarajevo, Zenica 18, Bihać 19, Banja Luka, Sanski Most, Trebinje, Tuzla 20, Grude, Prijedor 21, Bijeljina, Mostar 22, Gradačac 23, Neum 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 28 do 34, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prijepodnevni sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput malaksalosti, promjene raspoloženja, glavobolje.

Poželjno je izbjegavati duže zadržavanje na suncu jer će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, konzumirati dovoljno tečnosti, laganiju hranu, te se pridržavati preporuka nadležnih službi.

Lošiji san usljed nedostatka svježine u noćnim satima, takođe bi mogao dodatno kvariti opštu sliku.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Frekvencija vozila je slabijeg intenziteta, a zbog visokih dnevnih temperatura savjetujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Danas (26.06.2022.god.) zbog radova na asfaltiranju obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka, na dionici Tunjice-Šargovac. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na alternativni pravac (Omarska-Bronzani Majdan-Banja Luka ili Prijedor-Bos.Dubica-Bos.Gradiška-Banja Luka).

Zbog održavanja manifestacije „512 Dani Ajvatovice“ od 17,30 do 18,30 sati doći će do obustavljanja saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-5 i M-16 u Donjem Vakufu. Do večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnih tereta na području Srednjobosanskog kantona.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)