Sunčano i vruće, temperatura do 38 stepeni

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature vazduhu u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Sokolac 15, Srebrenica 16, Ivan-sedlo 17, Bugojno 18, Drvar i Sarajevo 19, Livno, Sanski Most i Zvornik 20, Bihać, Doboj, Prijedor i Zenica 21, Banja Luka i Tuzla 22, Grude i Trebinje 23, Bijeljina i Mostar 24, Gradačac i Neum 25 stepeni.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće.

Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna od 32 do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u proteklom periodu, nešto ugodnije u jutarnjim satima, potom sparno, uz dodatni porast temperatura vazduha.

Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, provoditi mjere zaštite od vrućine, pratiti preporuke nadležnih službi, ne izlagati se pretjeranim naporima i maksimalno umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Mogući su i problemi sa snom, usljed manjka svježine u noći.

Opšta slika će biti lošija u unutrašnjosti zemlje.

—–

BIHAMK

Na duža putovanja kretati u ranuim ili poslijepodnevnim satima

Zbog visokih dnevnih temperatura vozače savjetujemo da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Svim učesnicima u saobraćaju skrećemo pažnju na povećan broj motociklista i biciklista na putevima i apelujemo na oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Sanacioni radovi na autoputu A-1 izvode se i na dionici Podlugovi -Sarajevo sjever, a na mjestu radova saobraća se jednom trakom.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08m30 do 16 sati na snazi su polusatna obustavljanja saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustavljanja,u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Deminerski radovi izvode se i na magistralnom putu Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega u vremenu od 08 do 16 sati, takođe, dolazi do polusatnih obustavljanja saobraćaja, uz 15. minutna propuštanja.

Zbog miniranja stijenskog materijala, danas u vremenu od 11:30 do 14:30 sati obustavlja se saobraćaj u mjestu Strojice na regionalnom putu Šipovo–Kupres.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)