Porezna uprava na području HNK-a izrekla novčane kazne u iznosu od 85.400 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Mostar su u nedavnim inspekcijskim kontrolama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zapečatili devet objekta i izdali 41 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 85.400 maraka.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Mostar izvršili su naime 2., 9. i 24. juna 72 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva i ostalih uslužnih djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Mostara, Stoca, Čitluka, Konjica, Prozora/Rame, Neuma, Čapljine i Jablanice s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH.

U ovim kontrolama, inspektori Porezne uprave otkrili su 8 neprijavljenih radnika, 21 obveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja, jednog obveznika koji nije imao fiskalizovan fiskalni uređaj i dva objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti i to, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalizovanog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je devet objekta i izdan je 41 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 85.400 maraka, naveli su iz Porezne uprave.

Iz ove federalne institucije poručili su da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu.

Takođe, iz Porezne uprave su pozvali porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

(Fena)