Slovenski premijer Golob uvrijeđen izjavom Kučana o potencijalnom političkom monopolu

Slovenskog premijera Roberta Goloba uznemirilo je mišljenje Milana Kučana da bi njegova stranka eventualnom pobjedom svoje kandidatkinje na jesenskim predsjedničkim izborima stekla neprimjeren politički monopol, nazivajući takvu tezu besmislenom.

Bivši predsjednik Milan Kučan koji u Sloveniji još uvijek ima znatan uticaj na birače lijevog spektra podržao je predsjedničku kandidaturu pravnice Nataše Musar Pirc, a ne Golobovu kandidatkinju, bivšu diplomatkinju Martu Kos, te tako potencijalno podijelio lijevo biračko tijelo. 

Kučan smatra da Golobova stranka, pobjednica aprilskih parlamentarnih izbora, uz uvjerljivu većinu u parlamentu i koalicionoj vladi, te pozicije predsjednika vlade i parlamenta ne bi trebala dobiti i predsjedničku poziciju.

Tako je na svoj način biračima sugerisao opasnost stvaranja političkog monopola Golobova Pokreta Sloboda.

“Ne bi bilo dobro da jedna stranka ima tri najvažnije funkcije u državi”, obrazložio je Kučan svoju odluku da podrži pravnicu Musar Pirc, javlja Hina.

Ona će na predsjedničkim izborima učestvovati kao nestranačka kandidatkinja, uz potpise građana, među njima i dvojice bivših predsjednika – Milana Kučana i Danila Tuerka.

Obećala je da će u slučaju pobjede biti drukčija od Boruta Pahora, koji se odbijao izjašnjavati o važnim političkim temama, braneći se tezom da predsjednik mora biti politički neutralan i ne učestvovati u političkim polemikama.

Aktuelni premijer je kazao da su Kučanove zadrške prema predsjedničkoj kandidatkinji njegove stranke plod fantazije i da je Kučan zaboravio kako je i on sam važne funkcije imao u vrijeme bivšeg sistema i političkog monopola tada jedine dozvoljene stranke.

“Kučana, inače, cijenim, ali i on ponekad zna ispaliti glupost”, rekao je Golob.

Dodao je da je i sam Kučan na prvim predsjedničkim izborima 1992. godine pobijedio predstavljajući se kao kandidat građana, makar je prije toga, u starom političkom sistemu, niz godina vodio slovenski Savez komunista.

(Fena)