Sunčano uz umjereno oblačno, temperatura do 39 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 18 stepeni, Sokolac 19, Ivan-sedlo 20, Bugojno, Drvar, Jajce 22, Banja Luka, Bihać, Livno, Zenica 23, Sanski Most 24, Bijeljina, Sarajevo, Tuzla 25, Grude 26, Gradačac 27, Mostar, Trebinje 28, Neum 29 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. U sjevernim područjima Bosne vjetar istočnog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 33 do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz lošije biometeorološke prilike.

Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe, poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece.

Prilikom boravka na otvorenom neophodno je prikladno se obući, redukovati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima.

Uz neuobičajeno visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći.

Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

—–

BIHAMK

Praviti češće pauze u vožnji

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se, ipak, putuje tokom dana savjetujemo češće pauze. Prije polaska na putovanje savjetujemo i provjeru potrebne dokumentacije za osobe i vozilo, te provjeru stanja na putevima i graničnim prelazima.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Radovi se izvode i u zoni petlje Sarajevo sjever, gdje se saobraća usporeno.

Danas počinje druga faza radova na izgradnji pristupnih puteva za autoput A-1 u mjestu Ševaš Njive na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj. Na ovoj dionici vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08,30 do 16 sati na snazi su polusatna obustavljanja saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Deminerski radovi izvode se i na magistralnom putu Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega u vremenu od 08 do 16 sati, takođe, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja,uz 15. minutna propuštanja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)