Bećirović: Sramni prijedlog koji predviđa povećanje plata najviših državnih funkcionera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog delegata Denisa Bećirovića da se u dnevni red današnje hitne sjednice uvrsti tačka “razmatranje novonastale situacije u vezi sa usvajanjem Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s posebnim osvrtom na nemoralno i enormno povećanje primanja izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama države BiH“.

Bećirović je kazao da je bh. javnost svjedok “sramnog prijedloga koji je upućen u PSBiH i kojim je predviđeno povećanje plaća najviših državnih funkcionera – članova Predsjedništva, poslanika, delegata, ministara u Vijeću ministara BiH.

On smatra da je to neviđeni čin drskosti, bahatosti i bezosjećajnosti. Kazao je, takođe, da je na sjednici Komisije za finansije i budžet glasao pritiv takvog prijedloga.

Pozvao je kolege u Domu naroda da ili zaustve, ili za početak ublaže “ovakav skandalozan prijedlog“.

Delegat Mladen Bosić predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti prijedlog izmjena zakona o akcizama, podsjećajući da je prije četiri mjeseca Predstavnički dom poslao u hitnu proceduru Domu naroda zakon o ukidanju akciza na gorivo.

“Evidentno je da se taj zakon raznim procedurama usporava i na nek način pokušava izbjeći prije izbora za raspravu u Domu naroda, odnosno da nikako ne dođe na dnevni red”, smatra Bosić.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić pojasnio je da se na dnevni red ne može stavljati nešto što je u proceduri.

“Ne možemo poslovnički. Ne možemo se izjašnjavati o nečemu što bi bila povreda poslovnika”, naveo je on.

U toku je delegatska rasprava o principima Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

(Fena)