Danas počinje 109. Tour de France

U glavnom gradu Danske Kopenhagenu, trkom na hronometar,  danas startuje ovogodišnji, 109. po redu Tour de France! Istovremeno, prijeti da postane rekordna turneja u kategoriji sudara i padova. Profesionalni biciklisti, koji su uspješno provezli već nekoliko ovih turneja, optužuje odgovorne za turneju: „Organizacija se trudi da turneju učini uzbudljivom. Ono što traže su kockasta podloga i opasnosost od vjetra. Padovi su unaprijed ukalkulisani”.

Vrlo opasno: prve etape u Danskoj i na francuskoj obali La Manša. Primjer: U subotu, etapa ide od Roskildea duž obale i preko Storebaeltsbroena, 18 km dugog mosta preko Velikog Belta, na čijem je kraju cilj. I sve to uz vjetar, koji ne prestaju čitavo vrijeme trke… Sportisti godinama kritikuju organizatore turneje zbog spektakularnih spustova prije cilja ili kružnih tokova i zavoja od 90 stepeni, nekoliko metara prije ciljnog sprinta. Biciklisti kažu: „Turneja biva nervozna već prve sedmice, a kasnije postaje još nervoznija. A sada još i staza obložena kockom”.

Peta etapa iduće srijede od Lila do čuvene šume Arenberg, simbola Paris-Roubaixa, uključuje četiri pasaža od kocke.

Šef rute, bivši profesionalac Thierry Gouvenou (53), kaže: “Mnogi kapiteni će biti zabrinuti zbog ove faze”.

A svjetska asocijacija UCI sve odobrava. Biciklisti: „UCI radije gleda na dužinu čarapa i zabranjuje određene položaje sica. Osjećate se ostavljeni i sami. Turneja nije scenario za neki akcioni film”.

Na turneji 2021. godine, već je bilo teških nesreća. Gledalac koji je istrčao na stazu sa kartonskim natpisom izazvao je masovnu nesreću, pri čemu je pao 61 biciklista, od čega je 21 povrijeđen.

Tony Martin je morao odustati od trke, nakon ukupno tri pada.

Šta će donijeti ovogodišnji Tour?

(sport)

S. P.

(NovaSloboda.ba)