Institut Verlab uspostavio saradnju s vodećim evropskim naučno-istraživačkim institutima

Naučno-istraživački institut Verlab za biomedicinski inženjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju (Verlab Institut) uspostavio je strateški bitnu saradnju s dvjema renomiranim, vodećim evropskim naučno-istraživačkim institucijama u Njemačkoj i Švicarskoj, saopšteno je iz tog instituta.

To pokazuje da je Verlab Institut, iako nedavno osnovan, već uspio dokazati kvalitet, te “punim plućima” ide ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Predstavnik Instituta prof. dr. Almir Badnjević susreo se s kolegama iz najvećeg njemačkog naučno-istraživačkog Instituta za vještačku inteligenciju Helmholtz München, lidera u inovacijama zasnovanim na korišćenju vještačke inteligencije. Od sada će istraživači Verlab Instituta imati priliku da sarađuju s kolegama iz Njemačke na naučno-istraživačkim projektima iz ove oblasti.

U Švicarskoj su prof. Badnjevića ugostile kolege iz CERN-a, tačnije odjela za kvantno računarstvo. U CERN-u su pozdravili osnivanje naučno-istraživačkog instituta Verlab, te pokazali zainteresiranost za suradnju s ciljem prenosa znanja iz oblasti prediktivnih modela i analize podataka primjenom novih tehnologija.

Ostvarivanje partnerstva i saradnje s renomiranim evropskim institucijama je prvi korak ka kreiranju prilika za rad na istraživanjima svjetske klase. To je neophodno za smanjenje ili čak zaustavljanje pojave nazvane “odliv mozgova”, čije su posljedice nedostatak talenata i ekonomski gubici u Bosni i Hercegovini.

Naučno-istraživačka djelatnost smatra se jednim od glavnih nosilaca ukupnog privrednog i društvenog razvoja.

U tom kontekstu, Naučno-istraživački institut Verlab za biomedicinski inženjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju svojim aktivnostima teži da doprinese povećanju konkurentnosti i izvrsnosti istraživača i stručnjaka u Bosni i Hercegovini i regionu, te kao takav prepoznaje i promoviše nauku, istraživanje i praksu otvarajući put za potrebnu tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju, navode iz tog instituta.

(Fena)