Forto: Denise, ti ćeš prvi, a mi ćemo svi za tobom – ujedinjeni za BiH!

Lider Naše stranke Edin Forto danas je na Konvenciji opozicionih stranaka kazao kako je ovo orije tri godine bila nemoguća misija, ali da je Denis Bećirović postao njihov kandidat, što je bilo nemoguće izgovoriti, a danas to punog srca govori.

“BiH je u opasnosti. Odluke o BiH se donose na mjestima gdje se ne bi smjele donositi. Vakum odsustva probosanske politike doveo nas je do toga da se u Evropskom parlamentu zagovara konstitutivnost naroda kao princip organiziranja jedne građanske države”,kazao je Forto.

Najavio je da će u naredne četiri godine okrenuti brod BiH od loših politika, Beograda i Zagreba.

“Neće se tamo više donositi odluke o BiH. Okupićemo prijatelje i okrenuti BiH tamo gdje pripada u EU i NATO. Denise, ti ćeš prvi, a mi ćemo svi za tobom – ujedinjeni za BiH”, podvukao je Forto na Konvenciji opozicije.

Konaković: Bećirović podržan sa željom da našu domovinu BiH vratimo na pravi kolosijek

Lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković obratio se danas na Konvenciji opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva BiH, naglasivši da je njihova odluka da podrže  Bećirovića u početku bila čisti racio, odluka hladne glave kojom su razmišljali o svojoj i svoj djeci u BiH.

“Ovo zaista jeste istorijski trenutak za BiH, trenutak koji pokazuje da su okupljanja i jedinstva moguća, ali ne ona matematička, ne ona lična, interesna, stranačka, nego suštinska, bosanskohercegovačka okupljanja sa željom da našu domovinu BiH vratimo na pravi kolosijek i da joj zaista istinski pomognemo na putu ka evroatlantskim integracijama”, naglasio je.

Ocijenio je da se prvi put istinski desilo da desetak ozbiljnih kandidata za člana Predsjedništva lične interese, ego i stranačke interese zaključaju, stave u fijoke i okupe se oko zajedničkog kandidata.

Stava je da je ovo čisti racio i hladna politička odluka.

“Do danas s ovim čovjekom provodim vrijeme intenzivno, bolje ga upoznajem i danas to više nije racio, danas je to čista emocija i motivacija da jednog časnog Bosanca i Hercegovca, patriotu dovedemo tamo gdje mu je mjesto i da svijetu pokažemo pravog predsjednika”, naglasio je.

Kazao je da je važan motiv bila politička spoznaja koliko je važno “skloniti sa političke scene trojac Dodik-Čović-Izetbegović”.

“Koliko zapravo njih trojica hraneći jedni druge ostvaruju te svoje lične i neke druge interese, a koliko ih malo zanima država BiH. Tu osovinu neuspjeha, osovinu političke depresije zaista treba skloniti sa političke scene”, rekao je Konaković.

Radončić: Bećirović treba biti predsjednik strateških ideja i pomirenja

Na današnjoj Konvenciji opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda obratio se predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, kazavši da Bećirović treba biti predsjednik strateških ideja, pomirenja, predsjednik koji se neće bojati pitati i opoziciju, a i vlast u kući hoće li ići na međunarodne pregovore ili ne.

Istakao je da se Bosna i Hercegovina nalazi u u historijskoj situaciji, da se nakon 20 godina napravi rezultat koji će od BiH učiniti zemlju mira, stabilnosti, snage i mudrosti.

“Danas ovde neću govoriti previše oficijalno. Reći ću Denisu kakav predsjednik treba da bude i kakav ne smije biti. Mora biti predsjednik koji će u politiku vratiti riječ. Mora biti predsjednik koji će toj funkciji, časnoj funkciji, vratiti dostojanstvo. Nemoj biti predsjednik koji ćeš dijeliti svoj narod i njegov patriotizam na prvi red do kičme, pa na kičmu, pored kičme i tako dalje”, kazao je Radončić.

Poručio je  Bećiroviću  da ne bude predsjednik koji će zavađati svoje, pa ostale ljude.

“Nemoj biti predsjednik, koji će montirati procese uspješnim ljudima ili onim koji su mu rivali. Nemoj biti predsjednik koji će lagati u Vijećnici. Mogu nabrajati ovako do sutra. Nemoj svojim političkim oponentima podmetati drogu, a onda tvoji najbliži saradnici budu uhvaćeni na SKY aplikaciji. Nemoj lagati nikoga, a naročito žrtve genocida. Nemoj obećavati da ćeš zaposliti 100 hiljada ljudi, a onda ih zaposliš svojom lošom politikom u Njemačkoj. Nemoj biti silnik i nemoj krasti izbore, tako su do sada pobjeđivali. Nemoj biti fikus, budi suvereni predsjednik”, naglasio je.

(Fena)