Najmlađa publika „Mostarskog ljeta“ uživala u predstavi „Zlatokosa“

U Pozorištu lutaka Mostar jutros je, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, odigrana predstava „Zlatokosa“ u režiji Jelene Đorđević. Ova svima poznata bajka govori o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi nad mržnjom i potrebi za slobodom koja nema cijenu.

U predstavi igraju: Lejla Pajić, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

„Predstava ‘Zlatokosa’ namijenjena je djeci mlađeg uzrasta, ali i starijim ljubiteljima lutkarstva. U posljednjih nekoliko izvođenja, u predstavi igra i nova članica našeg glumačkog ansambla Lejla Pajić i s njom je ova predstava dobila na novoj energiji i razigranosti. Svako izvođenje naše ‘Zlatokose’ za sve glumce je novi izazov i prilika da se našoj najdražoj publici ponudi nadahnjujuća i izmaštana bajkovita priča. Ovom predstavom, Pozorište lutaka u Mostaru zaključuje ovu sezonu, a već od sredine idućeg mjeseca nastavljaju se brojni programi u okviru obilježavanja velikoj jubileja, sedamdeset godina postojanja i rada ove teatarske kuće. Krajem septembra održat će se i drugi Festival lutkarske umjetnosti Mostar (FLUM) na kome će učešće uzeti predstave iz regiona, ali i nekoliko svjetskih zemalja , rekao je glumac Ali Kamer Aksoy.

Ovu poznatu bajku braće Grimm režiserka i glumica Jelena Đorđević je dramatizovala i adaptirala, a scenografiju i kreaciju lutaka uradila je Hristina Nedeva Mladenović. Autor scenske muzike je profesor Srđan Marković, a lutke su rađene u najpoznatijim bugarskim radionicama lutaka. Scenografija i rekvizita napravljeni su u radionicama Pozorišta lutaka u Mostaru.

U utorak, 6. jula, slijedi promocija knjige “Između ratova na granici svjetova” autora Faruka Taslidže, koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti dr. Sedad Bešlija i dr. Muamer Hodžić.

(NovaSloboda.ba)