Papa Franjo negirao da planira podnijeti ostavku

Papa Franjo odbacio je izvještaje kako planira podnijeti ostavku u bliskoj budućnosti, rekavši da će posjetiti Kanadu u ovom mjesecu i da se nada da će biti u stanju da otputuje u Moskvu i u Kijev što je skorije moguće nakon toga.

U ekskluzivnom intervjuu u svojoj vatikanskoj rezidenciji, Franjo je, takođe, negirao glasine da boluje od raka, šaleći se da njegovi ljekari “nisu ništa pričali o tome” i po prvi put je iznio detalje o stanju svog koljena.

U 90. minutnom razgovoru, obavljenom na italijanskom jeziku bez prisustva savjetnika, 85. godišnji Papa, takođe, je ponovio svoju osudu abortusa nakon presude američkog Vrhovnog suda prošlog mjeseca.

Glasine su kružile u medijima da bi niz dešavanja krajem avgusta, uključujući sastanke sa svjetskim kardinalima radi rasprave o novom vatikanskom ustavu, ceremoniju imenovanja novih kardinala i posjeti italijanskom gradu L’Aquila, mogao biti u sjeni objave papine ostavke.

L’Aquila je povezana s papom Celestinom V, koji je podnio ostavku u 1294. godini. Papa Benedict XVI posjetio je taj grad četiri godine prije nego što je podnio ostavku u 2013. godine, kao prvi Papa koji je to učinio u oko 600 godina.

Franjo, pažljiv i opušten tokom intervjua dok je govorio o nizu međunarodnih tema i crkvenih  pitanja, nasmijao se, međutim, na sugestiju  da bi mogao podnijeti ostavku.

“Sve te podudarnosti navele su neke da pomisle da će se ista ‘liturgija’ desiti, To mi, međutim, nikada nije palo na pamet. Trenutno ne, trenutno ne. Zaista!”, kazao je.

Franjo je, ipak, ponovio svoju često davanu izjavu da bi mogao podnijeti ostavku jednog dana ukoliko mu pogoršano zdravstveno stanje učini nemogućim upravljanje Crkvom – nešto što bilo nezamislivo prije vladavine Benedicta XVI.

Upitan šta misli kada bi se to moglo desiti, kazao je: “Ne znam, Bog će to reći”, prenosi Reuters.

(Fena)