Usvojen izvještaj EP za BiH: Politički akteri treba da se bezuslovno vrate u državne institucije

Evropski parlament je u srijedu iznio ocjenu političke situacije u tri zemlje koje imaju aspiraciju da se priruže Evropskoj uniji: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

U Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, EU parlament je ponovio evropsku perspektivu zemlje, pozvao je političke lidere u BiH da provedu reforme i upozorio na pitanje izbornog zakona i štetne politike rukovodstva u entitetu Republika Srpska (RS) BiH, prenosi portal European Western Balkans.

Poslanici Evropskog parlamenta ponovo su potvrdili svoju podršku evroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine.

Međutim, oštro su osudili svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući povlačenje iz i opstrukciju državnih institucija, posebno od rukovodstva entiteta Republika Srpska.

Oni pozivaju sve političke aktere da se bezuslovno vrate u ove državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim za EU, posebno u sektoru vladavine prava.

U tekstu, koji je usvojen sa 479 glasova za, 81 protiv i 75 uzdržanih, ističe se važnost održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su i zakazani, kao i implementacije izbornih rezultata.

Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristrasnosti u izbornom procesu, evroparlamentarci žale zbog nedostatka političke volje za prevazilaženje ćorsokaka u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i zbog neuspjeha u njihovoj provedbi uoči ovogodišnjih izbora.

U izvještaju se pozivaju svi politički akteri u zemlji da se pridržavaju i implementiraju obaveze iz političkog sporazuma postignutog u Briselu 12. juna 2022. godine i pozdravlja se poziv Evropskog vijeća političkim liderima u Bosni i Hercegovini da finaliziraju izbornu i ustavnu reformu.

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta, takođe, pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije EU s kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

(Fena)