KO SDP BiH HNK-a poslao pismo Schmidtu zbog etničkih podjela u policijske strukture u HNK-u

KO SDP-a Mostar poslao je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koje se odnosi na donošenje neustavnih i  diskriminatornih zakona putem kojih se uvode etničke podjele u policijske strukture u HNK-u, a koje su vladajuće SDA i HDZ, zajedno sa partnerima iz HDZ 1990 i NES-a, u hitnoj proceduri nedavno usvojili na nezakonit način bez ikakve javne rasprave.

“U pismo smo na detaljan način argumentovali ustavne, zakonske i poslovničke odredbe koje su brutalno prekršene od strane vladajuće većine u HNK-u kada je riječ o donošenju dva izuzetno bitna zakona koja se odnose na policijske strukture u ovom kantonu.

Takvih prekršenih odredbi je više, ali se posebno ističe ona u kojoj se svima onima koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda, kroz izmjene zakonskih odredbi, uskraćuje pravo na dostupnost funkciji komesara policije u HNK.

Drugog izbora nismo imali, jer ovlašteni apelanti koji imaju nadležnosti ove zakone uputiti na preispitivanje pred Ustavni sud i dalje o ovome uporno šute”, stoji u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)