U avgustu počinje 17. izdanje NAFF-a: Pristiglo 3.014 filmova iz 116 zemalja

U organizaciji Udruženja mladih KAN, od 27. avgusta do 1. septembra, u Neumu će se održati 17. po redu Festival animiranog filma NAFF 2022.

Na veliku radost  organizatora, ali i ljubitelja animiranog filma, ove godine Festival će se održati u u svom tradicionalnom izdanju, s projekcijama na otvorenom.

Ove godine pristiglo je rekordnih 3.014 filmova iz 116 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni neumski festival, kome je cilj popularizacija animiranog filma i edukacija mladih. Najviše filmova pristiglo je iz SAD-a, čak 225 naslova.

Riječ je o filmskim ostvarenjma priznatih autora, čije produkcije nisu starije od dvije  godine. Filmovi su rađeni u svim tehnikama animacije: 2D, 3D, lutke-glina…

Organizatori ističu da će u okviru NAFF-a nakon dvije pandemijske godine biti prikazano 115 filmova iz 44 zemalja svijeta, pri čemu će u okviru devet  takmičarskih programa biti prikazana 75 filma, a u okviru pet pratećih programa biće emitovano 40 filmova.

“Sretni smo što se nakon dvije pandemijske godine i prikazivanja filmova online, konačno vraćamo u ’live varijantu’. Očekujemo veliki broj autora u Neumu, druženje s eminentnim imenima iz svijeta animacije a raduje nas i činjenica da ćemo kao i prethodnih godina, osim projekcija filmova,imati stručna predavanja i radionice”, rekli su organizatori.

Kao i prethodnih 16 izdanja, i ove godine stručni žiri čine ljudi iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja, a riječ je o sedam  profesionalaca, koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2022.

Ovogodišnji stručni sud donijeće: Ines Tanović, nagrađivana redateljica, scenaristica i producentic (BIH), Nikša Bratoš, muzičar, kompozitor, aranžer, muzički producent (BiH/Hrvatska), Corrie Francis Parks, nagrađivana autorica i profesorica vizuelnih umjetnosti u Marylandu, ujedno i prošlogodišnja dobitnica GRAND Prixa NAFF-a 2021. (SAD). Tu je i proslavljeni Elmir Jukić, poznati bosanskohercegovački reditelj dramske, filmske i televizijske umjetnosti (BiH). 

O studentskim nagradama odlučivaće: Aleta Rajič, nagrađivana autorica iz BiH, zatim Maša Avramović, nagrađivana autorica animiranih filmova iz Srbije i Robin Heap, animator iz UK.  Sve troje su nagrađeni autori na 16. NAFF-u 2021.  

I ove godine biće dodijeljeno osam nagrada i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja muzika, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

(NovaSloboda.ba)