SDP Mostar: Kakva komisija – takvi i prijedlozi naziva ulica

Gradski odbor SDP Mostar zatečen je manipulacijama koje u javnost iznosi Komisija za mijenjanje mostarskih ulica. U prijedlogu Odluke o skidanju ustaških imena stoji kako je Komisija razmatrala prijedloge svih stranaka, pa tako i SDP-a. Ovim putem obavještavamo javnost da Klub SDP-a navedenoj Komisiji nije dostavio nikakve prijedloge ulica, već smo svoje prijedloge predložili u formi vlastite Odluke na dnevni red prethodne sjednice. Pošto nisu tada dobile potrebnu većinu, naši prijedlozi naći će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća, stoji u saopštenju GO SDP-a Mostar.

“Stranačka Komisija za mijenjanje naziva ulica, sačinjena isključivo od članova vladajuće HDZ-SDA-SNSD koalicije, na ovaj način manipulacijama pokušava skinuti teret sa sebe i alibi naći u svim strankama.

Međutim, za manje od mjesec dana svog rada obistinile su naše tvrdnje da je Komisija nekompetentna i nije dorasla zadatku.

Umjesto da iskoriste priliku koju je ponovo SDP podstakao, da umjesto fašističkih naziva ulica dobijemo ulice prihvatljive svim Mostarkama i Mostarcima, Komisija je ponovo produbila podjele i podstakla nove rasprave u mostarskoj javnosti.

Simptomatično je da pored svih pjesnika Komisija kao naziv predloži baš Tina Ujevića, koji sa Mostarom nema nikakve veze, ali zato ima sa NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tokom cijelog Drugog svjetskog rata.

Da su članovi Komisije imali časne namjere i da poznavanju elementarno kulturno nasljeđe Mostara, primjera radi Silvije Strahimir Kranjčević bi bio odličan prijedlog, ako je već kriterij bio da jedna ulica nosi ime po nekom od hrvatskih književnih. Ovaj istaknuti hrvatski pjesnik većinu svog stvaralaštva napisao je baš u Mostaru, gdje je predavao u Učiteljskoj školi.

Komisija ja skupila ‘hrabrost’ da razmatra i predlaže ličnosti koje su u svom radu djelovale i u minulom ratu, što je bio siguran put za dizanje novih tenzija u Mostaru. Tako je jedan od prijedloga Fra Ljudevit Lasta, koji je već osporen kod velikog broja građana, budući da se već pojavio snimak u kome na određenom skupu prisutne pozdravljao pozdravom ‘Za dom spremni’.

Sada je jasno da je SDP ponudio bolji prijedlog naziva ulica koji ne vrijeđa ni jednu građanku ili građanina Mostara. Podsjećamo predložili smo da ulica Ive Zelenike vrati raniji naziv Ante Zelenike, jer je jezivo i ponižavajuće od vlasti HDZ-a što je preimenovala ovu ulicu koja je nosila ime istaknutog antifašiste u ime njegovog brata koji je bio beznačajna ličnost u fašističkoj NDH.

Predložili smo i Ulicu sestara Bergman, koje su bile pionirke ženskog obrazovanja u BiH, sestra Marija bila je prva doktorica nauka u BiH, dok je sestra Berta ubijena u Jasenovcu. Pitamo Komisiju zar ne bi bilo moralno da jedna od preimenovanih ulica nosi naziv po ženama, Jevrejkama, žrtvama režima čije nazive mostarske ulice danas nose?

Pitamo Komisiju, zaslužuju li imena Husaga Čišić i Svetozar Ćorović, koje smo predložili, umjesto da se fabrikuju vještačka ‘neutralna’ imena?

Na kraju, zaslužujemo li sveobuhvatno rješenje i zaslužuju li ulice Predrag Matvejević, Mujaga Komadina, Antun Branko Šimić, Avdo Humo, Josip Jole Musa……. ili nisu po ideološkom kalupu HDZ-SDA-SNSD komisije?

Bez obzira na sve ovo, Klub vijećnika SDP-a će na sutrašnjoj sjednici još jednom dobronamjerno predložiti način izlaska iz šizofrene situacije u koju nas je dovela komisija vladajućih stranaka sa svojim prijedlozima. Svjesni smo da HDZ, SDA i SNSD imaju potrebnu dvotrećinsku većinu i da mogu usvojiti prijedloge koje su jednoglasno predložili njihovi članovi Komisije Mario Kordić, Salem Marić, Velibor Milivojević, Zlatko Guzin i Vlatko Marinović. Ali, još jednom će imati priliku da pokažu koliko im je stalo do što šireg mogućeg konsenzusa po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju GO SDP-a Mostar.

(NovaSloboda.ba)