Bivši softverski inženjer CIA-e osuđen zbog masovnog curenja podataka

Bivši softverski inženjer Joshua Schulte, koji je optužen za najveću krađu povjerljivih informacija u istoriji CIA-e, proglašen je krivim za curenje povjerljivih informacija iz američke špijunske agencije ka WikiLeaksu,  prenosi DW.

Joshua Schulte je u srijedu proglašen krivim od strane porotnika na saveznom sudu na Manhattanu po osam optužbi za špijunažu i po jednoj optužbi za ometanje zbog takozvanog curenja informacija iz “Vaulta 7”.

Ovaj 33. godišnjak je radio za elitnu hakersku jedinicu CIA-e, kada je preuzeo alate iz “Vaulta 7”, koje špijunska agencija koristi za provalu u ciljane kompjuterske i tehnološke sisteme.

Nakon što je dao otkaz, Schulte je poslao alate grupi za borbu protiv tajnosti WikiLeaks.

“Vault 7” se sastojao od mnoštva virusa, zlonamjernog softvera,  a postao je dostupan za korištenje stranim obavještajnim grupama, hakerima i cyber iznuđivačima širom svijeta, nakon curenja informacija iz tog sistema.

Schulte, koji je odlučio da se sam zastupa na jednomjesečnom suđenju, rekao je porotnicima u završnim riječima da su ga CIA i FBI učinili žrtvenim jarcem za sramotno javno objavljivanje povjerljivih informacija.

(Fena)