Sunčano s temperaturom do 38 stepeni

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Srebrenica 14 stepeni, Bjelašnica i Ivan-sedlo 15, Bugojno, Široki Brijeg i Sokolac 16, Drvar, Sanski Most i Sarajevo 17, Prijedor 18, Banja Luka, Doboj, Livno, Tuzla, Zenica i Zvornik 19, Bihać 20, Grude 21, Bijeljina i Trebinje 22, Gradačac i Mostar 23 stepena.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 30 do 36, na jugu do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Više svježine tokom noći i jutra, uz miran san, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz nešto izraženiji osjećaj sparine poslije podne.

Prilikom boravka na otvorenom, preporučljivo je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) danas će u terminima od 13 do 14 i od 16 do 17 satisati biti obustavljen saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac.

Za danas su, u vremenu od 11:30 do 14:30 sati, najavljeni minerski radovi u mjestu Strojice, na reginalnom putu Šipovo-Novo Selo (prema Kupresu), zbog čega će doći do obustavljanja saobraćaja.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

U toku su deminerski radovi na magistralnim putevima Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“) i Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće). Radnim danima od 08 do 16 sati na snazi su polusatna obustavljanja saobraćaja (uz 15-minutna propuštanja vozila).

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko) i Bosanski Šamac-Orašje (Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Danas u 11 sati iz Posušja kreće vangabaritni prevoz i kretaće se na relaciji Posušje-Mostar-Tarčin-Sarajevo-Lapišica. Molimo vozače koji će se kretati na ovoj relaciji da poštuju uputstva policije i ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)